Στιγμές αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης

11Ένας χώρος  απ’ όπου ξεπηδούν   συγκινήσεις,   δράσεις,   προσωπικά  και   συλλογικά  βιώματα, που  ξεδιπλώνουν  οι  άνθρωποι  την ύπαρξή τους   και  τη  διάθεσή τους  να  μοιραστούν  προς  τα  έξω  ό,τι  μπορούν, σ’ έναν αγώνα αξιοπρέπειας.

Κι ένα ποδήλατο που εκτός τον καβαλάρη του κουβαλά και ένα μεγάλο αξιακό φορτίο. Ελευθερία, αλληλεγγύη, ανιδιοτέλεια, ελπίδα.
Συναντήθηκαν το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014 στον κοινωνικό και πολιτιστικό χώρο «παίρνω Αμπάριζα».
Ξεκινώντας από την Βιέννη ο αρχιτέκτονας Rainer Neumüller

με το  ποδήλατό του περνώντας από Γερμανία , Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο έφτασε μέχρι το Λονδίνο σε μια προσπάθεια να βιώσει κάτι που αυτός θεωρεί ακατανόητο να συμβαίνει σε άνθρωπο.
4.000 χιλιόμετρα για να βιώσει την ανέχεια και την εξάρτηση που βιώνει ο ελληνικός λαός εξ αιτίας της τρόϊκα και των πολιτικών που επιβάλει  στη χώρα μας.  Χωρίς καθόλου χρήματα στην τσέπη, στην διάθεση των απλών ανθρώπων ο ύπνος του και η τροφή του.
Γράφοντας σε μια ελληνική σημαία «keep us going”  μιλούσε σε κάθε χωριό  για την Ελλάδα.
Σφυγμομέτρησε τους ανθρώπους . Πολλές προκαταλήψεις οι οποίες βγήκαν στην επιφάνεια τώρα με την κρίση εξ αιτίας της προπαγάνδας που ασκείται στην Β. Ευρώπη και την Γερμανία σχετικά με τα αίτιά της. Προκαταλήψεις που έχουν να κάνουν με τον τεμπέλη και μπαγαπόντη Έλληνα  και που πολλές από αυτές έχουν τις ρίζες τους στην Αντίσταση των Ελλήνων στην διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Κάτι σαν «σας το φυλάνε οι Γερμανοί».
Προκαταλήψεις που όμως σιγά σιγά προσπερνιούνται γιατί πολλοί πια άνθρωποι θεωρούν αδιανόητο αυτό που συμβαίνει με την Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια.
Κάλεσε τους ανθρώπους να δώσουν ένα χρηματικό ποσό για κάθε χιλιόμετρο που έκανε με σκοπό να σταλεί σε μια δομή αλληλεγγύης στην Ελλάδα. Ότι κατάφερε να συγκεντρώσει δεν το έστειλε αλλά  τα έφερε ο ίδιος. Με σεμνότητα ακούμπησε έναν  φάκελο με το ποσό αυτό στο τραπέζι… 8.777 ευρώ.

8bΠαρών στην γεμάτη συγκίνηση, χαμόγελα και ελπίδα βραδιά και ο καλός φίλος δημοσιογράφος της αυστριακής τηλεόρασης  Christian Rathner  που μετά από έρευνα πολλών μηνών στην Ελλάδα έγραψε το βιβλίο «Durch die Krise kommt keiner allein: Was Griechenland Europa lehrt» που αναφέρεται στην κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, στα αποτελέσματά της και στις δομές αλληλεγγύης που ξεφύτρωσαν  για την αντιμετώπισή της. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο του γεννήθηκε στον Rainer η ιδέα για το «ταξίδι»…
Εκτός από  Μέρκελ , Γιούνκερ και Ράϊχεμπαχ στην Ευρώπη υπάρχουν και οι Ράϊνερ και Κρίστιαν.
Αυτά και άλλα πολλά συνέβησαν και ακούστηκαν το Σάββατο το βράδυ. Η βραδιά έκλεισε με συλλογική κουζίνα, κυριαρχούντος του κρητικού γαμοπίλαφου, κρασί και πολλές γόνιμες κουβέντες.
Τον Rainer αποχαιρετίσαμε την επόμενη μέρα μετά από μια συνέντευξή του στην εφημερίδα » Δρόμος της Αριστεράς». Η γνωριμία μας μαζί του δεν τελείωσε…μόλις τώρα αρχίζει.

0Το ποσό των 8.777 ευρώ που προέρχεται από την συμβολή απλών ανθρώπων μας γεμίζει χαρά αλλά και ευθύνες. Θα διατεθεί δε για την ανάπτυξη των δομών και δράσεων αλληλεγγύης  που αναπτύσσονται από τον  κοινωνικό και πολιτιστικό χώρο «παίρνω Αμπάριζα» και την «Κίνηση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Γαλατσίου-Χωρίς Μεσάζοντες» με απόλυτη διαφάνεια και δημοσιότητα .
http://www.biorama.eu/keep-us-going-solidarisch-radeln-ampariza/

http://diepresse.com/home/leben/mensch/3855518/Wiener-radelt-durch-Europa_Fluchtling-auf-Probe-

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s